Part, vår historik

Idé född under tidspress blev framgångskoncept.

Allt började 1989. Parts grundare Nils Lundholm, som då drev företaget Sangishus, hade fått i uppdrag att bygga en villa på tre veckor. Huset hade träkonstruktion och kunden ville ha kakel i badrummet. Då organiska material och kakel inte är någon bra kombination stod Nils och hans mannar inför utmaningen att hitta en lösning i kampen mot klockan.

Under den tidspressen föddes idén som än i dag är fundamentet för Part. Stålkassetter med utsidor klädda av gips och invändig beklädnad av kakel blev lösningen. Färdiginredda badrum lyftes på plats i villan, vatten och el kopplades på och hela bygget genomfördes inom utsatt tidsram. Villan stod klar efter tre veckor.

Husfabrik blev badrumsfabrik.

Nils förstod att de var något på spåren med den nya produkt de utvecklat. Snart började företaget leverera prefabricerade badrum till hotellbyggnadsprojekt i Sverige.

Så kom den stora finanskrisen i början på nittiotalet. Beställningarna på villor lyste med sin frånvaro samtidigt som badrummen hade fortsatt efterfrågan. Företaget lade sin villaproduktion i malpåse och husfabriken blev en badrumsfabrik. Det nya företaget Part tog fart.

Unikt koncept med produktionslinjer
som liknar bilindustrins.

Snart växte Part ur den tidigare husfabriken och flyttade in i nya lokaler i Kalix centrum. Med en produktionskedja som liknar bilindustrins skapade Part ett konkurrenskraftigt koncept unikt i sitt slag och intog en marknadsledande position.

OS i Lillehammer startskott i Norge som
sedan dess är en stark marknad.

Inför OS i Lillehammer 1994 byggdes nio nya hotellkroppar. Alla med prefabricerade badrum från Part. Det blev startskottet för företagets framgångar på den norska marknaden.

En säljare i Norge, Johan, blev ytterligare en dörröppnare för företaget när han vid en tillställning stötte ihop med en gammal klasskompis från småskolan: Arthur Buchardt, en känd investerare i spektakulära hotellbyggen. Sedan dess har Part levererat prefabricerade badrum till ett flertal av hans projekt.

Part är också leverantör till hotellmagnaten och fastighetsutvecklaren Petter Stordalen. Choice Hotel vid Norra Bantorget och Sign Hotel är två av hans hotell i Stockholm som företaget levererat badrum till.

Mod att satsa utanför ramarna.

Part drivs av handlingskraft, nyfikenhet samt lusten att utmana och prova nya vägar. Det är hemligheten bakom framgångsrik produktutveckling genom åren. Det är också egenskaper som ingett mod att hoppa på olika typer av projekt och satsa utanför ramarna.

Företaget har till exempel gått in som ägare i fastigheten som rymmer hotellet Best Western plus Sthlm Bromma samt utvecklat ett nytt hotellkoncept, Nils Hotell, i Kalix, ett modulhotell med enkelhet och hög standard till rätt pris som motto. Ett koncept för den moderna människan som bokar, checkar in och betalar via webb. Part tillverkar badrumsmodulerna och testar en ny stomme i stål för att utveckla metoder för snabbare produktion. Dotterbolaget PartIT styr hotellet.

Snickeriet Space, som tillverkar måttanpassade köksmoduler, badrumsmöbler och hotellinredningar, ingår också i koncernen.

Nya marknader öppnar sig.

Med samma grundtanke som i starten utökar Part i dag på nya marknader. Hela tiden med fokus på att leverera färdiga lösningar, hög kvalitet, kostnadseffektivitet och logistik som bidrar till att projekten flyter på.

På det marknadsområde som omfattar bostäder satsar Part nu på att leverera färdiga kök i lägenheter vid nyproduktion. Här ser företaget en växande marknad i Sverige. Behovet av nyproducerade bostäder är stort och Part kan erbjuda kostnadseffektiva lösningar av hög kvalitet.

Ständig utveckling tar Part in i framtiden.

Produktionskedjor, material och processer förbättras och revideras ständigt av duktiga medarbetare på utvecklingsavdelningen.

Många av företagets tekniker är kvar sedan Part grundades. De kan företaget utan och innan och drivs av värdefulla styrkor som en stark nyfikenhet samt viljan att förbättra.

Tid och ekonomiska muskler är viktiga förutsättningar för att bygga upp en verksamhet som Part. Tjugofem år efter starten har Part hela sin produktion samlad i tre toppmoderna fabriker i Kalix och det överskott verksamheten genererar investeras i nya robotlinjer, utrustning och innovation. Ständig utveckling tar Part in i framtiden.