Olika nyanser av gröna badrum

Vi upplevde en riktig miljöboom både i Sverige och Norge under 2020. Aldrig har vi tillverkat så många badrum under ett år som 2020 och aldrig så många gröna badrum. Framförallt är det certifieringssystemen Miljöbyggnad och BREEAM som attribuerat och i tillägg till det även nya krav på klimatberäkningar och EPD:er.

Våra badrum har självklart typgodkännande, men det räcker inte idag. Miljömärkningssystemen ställer högre krav på vår produkt än legala bygg- och miljökrav för att vi ska få vara med. Systemen delas in i olika betygsnivåer som ska uppnås, och kraven kan då skilja mellan olika projekt.

Krav på oss som tillverkare av prefabricerade våtrum berörs av kravet gällande fuktsäkerhet. Här krävs intyg om utförande enligt branschregler för att uppnå de högre betygen. Detta har varit en omöjlighet för oss tidigare, då vi inte utför platsbyggda installationer utan levererar en färdig produkt. Därför har vi tillsammans med branschorganisationen Säker Vatten arbetat fram ett koncept som ger oss som modultillverkare ett godkännande. Detta accentueras i kommande Säker Vattens nya branschregler 2021, https://www.sakervatten.se/. Godkännande planeras vara klart i början av 2021. Likaså pågår en samverkan med BBV (byggkeramikrådets branschregler) för att nå ett godkännande även här https://www.bkr.se/fakta/branschregler/.

Kontakta gärna vår Kvalitets & Miljöchef/QE Manager, Irene Lindman, irene.lindman@partab.nu för mer information om vårt kvalitets- och miljöarbete.

Referensrum SMART Hotel Bodö – 1 av 161 badrum

Nästa referensbadrum är litet men effektivt och ingår i en order om totalt 161 badrumsmoduler som PART ska producera och leverera till SMART Hotel Bodö.

Referensrum SMART Hotel Bodö

#prefabriceradebadrum #prefabriceradebadrumsmoduler #badrumsmoduler #badrum #prefab #industrielltbyggande #framtidensbyggmetoder #partconstruction #partgroup #kalix

Antal rum: 161 badrum
Period: Mars till juni 2021
Beställare: Gunvald Johansen Bygg AS

PartGroup Showroomsevent: Får vi lov att bjuda på lite framtidsvisioner?

Får vi lov att bjuda på lite framtidsvisioner?

I samband med mässan Stockholm Furniture Fair vill PartGroup bjuda er på lite framtidsvisioner, inklusive mat och dryck, i vårt Showroom. Fri transferbuss från och tillbaka till mässområdet. Passa på att nätverka och skapa nya kontakter. 

När: 7 februari, kl. 15:00-20:00 (Drop-In om du vill)
Var: PartGroups Showroom, Bristagatan 14, Arlandastad

Läs  mer om eventet: Får vi lov att bjuda på lite framtisvisioner (www.partgroup.se)

Part Group + PCS Modulsystem = Sant

Part Group + PCS Modulsystem = Sant

Modulbyggaren från Kalix köper specialisten på modullokaluthyrning

Part Group har breddat sin framgångsrika industrigrupp inom modulbyggsektorn med att köpa en majoritetspost i PCS Modulsystem AB, ett tjänsteföretag specialiserat på uthyrning av modullokaler. Samtidigt har PCS Modulsystem fått en ny kapitalstark ägare som öppnar många nya möjligheter.

En investering…

– I första hand ser vi detta som en ren investering. Part Group går bra, vi växer hela tiden organiskt och inviger denna vecka nya försäljnings- och utställningslokaler i Arlandastad. Men vi söker också bra placeringar, berättar koncernens VD Anton Lundholm och fortsätter:

– Vi hade faktiskt börjat titta mer noggrant på just moduluthyrningsbranschen två månader innan vi fick information om att PCS Modulsystem sökte nyägare. Det kändes nästan som det var meningen. PCS Modulsystem är ett mycket välskött, växande och framgångsrikt företag inom sin speciella uthyrningsnisch. Tanken är att de fortsätter som förut med att utveckla sin verksamhet med företagets grundare Per-Olof Ekberg kvar som VD och delägare.

…med synergimöjligheter

– Självklart hoppas vi också med tiden utveckla gemensamma synergieffekter med detta företagsköp. Part Group är ett tillverkande industriföretag inom byggsektorn med moduler för badrum, kök och mycket mer. I veckan kan vi också visa upp vår första färdiga bostadsmodul på 22 kvadratmeter och vi invigde nyligen ett helt hotell i Uppsala, som vi byggt med vårt egna modulkoncept, säger Anton Lundholm.

PCS Modulsystem har varit specialiserat på rentalmoduler till tillfälliga lokaler sedan starten 1993. Detta för att lösa beställarens akuta behov av mer yta på ett snabbt och smidigt sätt, alltid med hög kvalitet och hundra procent kundanpassning till verksamheten. Något som möjliggjorts av att PCS förfogar över hela kedjan. Från projektering, konstruktion, tillverkning i fabrik av egendesignade moduler, montering, byggnadsentreprenad och till drift av den uthyrda lokalen.

Förutsättningar för tillväxt

Vi vänder oss till PCS Modulsystems VD Per-Olof Ekberg och hur han ser på affären.

– Jag är naturligtvis mycket nöjd med att vi har fått Part Group som ny majoritetsägare. Vi är ju ett specialiserat uthyrningsföretag och kommer fortsätta driva det som idag. Men med Part Groups kapital i ryggen får vi helt nya möjligheter att investera iökad tillväxt av vårt modulutbud. Dessutom kommer deras innovativa industriproduktion av olika modullösningar säkert kunna medföra nya möjligheter för oss att utvecklas, säger Per-Olof Ekberg och lägger till:

– Vi inom PCS Modulsystem har ju också alltid varit något av innovatörer vad gäller modulkonstruktioner för flyttbara lokaler med hög kvalitet. När vi i början av 2000-talet lanserade PCS Classic med självbärande väggkonstruktion så satte det en ny standard för moduler till tillfälliga kontor, skolor, förskolor mm. När vi 2015 lanserade nya modulserien PCS Comfort, innebar den en helt ny ljudkomfort för modullokaler byggda med trästommar.

Part – en norrbottnisk saga

Part Group är en industrikoncern med ursprung i Kalix i Norrbotten, där fortfarande den huvudsakliga verksamheten och produktionen är förlagd. Bakom Part Group står familjeföretaget Concentus som ägare, som nu har köpt 60 procent i PCS Modulsystem AB med option att om tre år köpa resterande 40 procent av PCS Modulsystems Per-Olof Ekberg.

Part Group drivs idag av tredje generationens Lundholm med Anton i förnamn. Farfar Bertil Lundholm hade en byasåg uppe i Kalix och byggde en del garage och sommarstugor. Bertils son Nils Lundholm utvecklade verksamheten med husbyggen och kom på en metod att tillverka typiska norrbottenlängor på ett effektivt sätt. Verksamheten gick utmärkt fram till krisens år i början av 1990-talet, då husmarknaden närmast dog. Trots krisen lyckades de t.o.m. sälja trähus till Spanien och fick med stora ansträngningar bolaget att överleva. Då, när krav ställdes att bygga ett nytt badrum med kakel på tre veckor i ett hus med trästommar, kläcktes idén som blev fundamentet för Part Group. Med en stor portion klurighet och innovationsförmåga skapade de en färdig badrumsmodul med stålkassettväggar och betonggolv. Den kunde lyftas på plats, inklusive installerad toastol och allt, och vips klarade de tidsmarginalen.

Med badrumsmodulen som grund har Part Group vuxit rejält. Idag byggs knappt ett enda badrum i nya hotell på plats, de levereras färdiga. Så också i fler och fler bostadsproduktioner.

Från 1990-talets början fram till idag har Part Group vuxit och hade fram till denna vecka fem bolag inom koncernen och 450 anställda, varav 300 uppe i Kalix. De fem bolagen är Part Construction AB, PreBad AB, Space Interiör AB, Isolamin AB samt PreEnergi AB.

Nu är gruppen utökad med ytterligare ett företag, PCS Modulsystem AB.

Under försäljningsprocessen har Livingstone varit exklusiv finansiell rådgivare till PCS.

PartGroup – fem systerföretag med rationellt industrialiserat byggande i fokus. Part Construction AB erbjuder prefabricerade, objektanpassade badrum till nybyggnation av hotell, vårdhem och bostadsfastigheter. PreBad AB erbjuder prefabricerade badrumsmoduler för stamrenovering. Isolamin AB erbjuder kundanpassade lösningar inom området sandwichelement till områdena bygg & industri samt marin & offshore. Space Interiör AB erbjuder projektanpassade inredningar till hotell, vårdhem och bostadsfastigheter. PreEnergi AB system för värmeväxlare m.m.